A jó hitelképességűeket bünteti a Biden-kormány

A Biden-kormányzat által bevezetésre kerülő új szabályozás szerint a jó hitelképességű lakásvásárlók havonta magasabb törlesztőrészletet fizetnek majd a magas kockázati besorolású társaik jelzálogköltségeinek támogatása érdekében.

A májusban életbe lépő változás számos szakértőt aggaszt a vásárlókra és a gazdaságra gyakorolt hatásai miatt. Mitch Roschelle ingatlanszakértő és a Madison Ventures+ ügyvezető igazgatója nem kertelt, szimplán „őrületnek” nevezte az új törvényt.

„Ez egy bizarr világ” – mondta. „Az FHA (Szövetségi Lakásigazgatás) által felszámított díj, a PMI, azaz a személyes jelzálogbiztosítás célja, hogy büntesse az alacsonyabb hitelpontszámmal és kockázatosabb hitelekkel rendelkezőket, hogy alapvetően kiegyenlítse az esélyeket a hitelkockázat szempontjából. Nos, mit csinálunk? Az ellenkezőjét tesszük” – fejtette ki.

Mark Tepper, a Strategic Wealth Partners vezérigazgatója szintén elítélte az intézkedést, azzal érvelve, hogy az elhozza a „szocializmust a lakástulajdonosok számára”. Úgy véli, a Biden-kormány egyre több olyan szabályzást hoz, amellyel támogatja a rossz lakossági döntéseket.

Szakértők szerint a Szövetségi Lakásfinanszírozási Ügynökség május 1-jén hatályba lépő szabályai szerint a 680-as szint körüli hitelpontszámmal rendelkező hitelfelvevők egy 400 ezer dolláros (136 millió forintos) jelzáloghitel esetében havonta mintegy 40 dollárral (13 600 forinttal) több törlesztőt kell fizessenek. Ebből a többletből a kormány azokat támogatná, akik alacsonyabb hitelminősítéssel szeretnének jelzáloghitelt felvenni.

Minél magasabb a hitelbesorolás, annál többet kell beadni a közösbe, így a hitel mértékétől függően az is megeshet, hogy valakinek havi 100 dollárral nő a törlesztőrészlete. A szabályzásban nincs szó arról, hogy csupán az első lakásvásárlókra vonatkozik, így mindenki érintett, aki az FHA által biztosított hitelt vesz fel.

Az új szabályok értelmében az alacsonyabb hitelminősítéssel és kevesebb előleggel rendelkező fogyasztók kedvezőbb jelzáloghitel-kamatlábakra lennének jogosultak.

Úgy nem lehet országként, gazdaságként növekedni, ha lényegében azt mondjuk: »Hé, ha meggondolatlanul költekeztél, a takaródon túlnyújtózva éltél, és nem fizetted be időben a törlesztőrészleteidet, ne félj, megoldjuk. Valaki, aki tudatosan költekezett és élt eddig, fizetni fog helyetted«. A kapitalizmus nem erről szól. Ez az új szabályozás olyan helyzetet alakít ki, ahol nincs következménye annak, ha rossz döntéseket hozol” – tette hozzá Tepper.

A szakértők attól tartanak, hogy a Biden-kormány döntése tovább súlyosbítja a lakáspiac amúgy sem túl rózsás helyzetét. Az eladók kivárnak, mivel tudják, hogy 9-12 hónapja mennyiért értékesítették szomszédaik hasonló ingatlanjukat, a vevőknek azonban már nincs akkora vásárlóerejük, mint korábban, így az ingatlanpiaci tranzakciók száma mélypontra csökkent.

Éves szinten 6 millió eladott házról 4,4 (millió) millióra estünk vissza. Az ingatlanügynököknek tehát nagyon nehéz megélni. A lakáskínálat még mindig riasztóan alacsony. Az árakat tekintve pedig a lakások most 100 ezer dollárral drágábbak, mint 2020 februárjában. Tehát még mindig fennáll a megfizethetőségi probléma” – mondta Mitch Roschelle.