A lakhatás a legnagyobb kihívás az amerikai városokban

Az ingatlanpiac viharos évét követően, az infláció és az emelkedő kamatlábak közepette az amerikai nagyvárosok önkormányzatai számos gazdasági kihívással néznek szembe. A polgármesterek három fő problémát jelöltek meg.

A Bostoni Egyetem 118, több mint 75 ezer lakosú amerikai város polgármesterének megkérdezésével készült Menino-felmérése szerint a lakhatási költségek fedezése a legnagyobb kihívás az Egyesült Államokban.

A polgármesterek 81 százaléka mondta azt, hogy a lakhatási költségek segítése városuk legfontosabb gazdasági prioritásai közé tartozik.

A jelzáloghitelek kamata 2022 októberében közel 7 százalékos csúcsot ért el az Egyesült Államokban, és bár azóta csökkenésnek indult, az amerikai ingatlanpiac továbbra is bizonytalan. Eközben az átlagos havi albérleti díj 2022 februárja óta stabilan 1300 dollár (439 ezer forint) felett van.

A nagyvárosokon kívüli lakásárak növekedése részben azután következett be, hogy a koronavírust követően, a home office lehetőségét kihasználva, és a költségek csökkentése érdekében az amerikaiak kisebb városokba vándoroltak. Idén január és március között például a Redfin adatai szerint Chicagóból a wisconsini Madisonba költöztek a legtöbben, ahol az ingatlanárak egy év alatt 5,6 százalékkal emelkedtek.

A városok polgármesterei egyetértenek abban, hogy a lakhatás országos probléma, és a megfizethetősége helyi és állami szinten is kihívást jelent.

A lakásválság katalizátora az infláció, mely a 2022. júniusi csúcsán elérte a 9,1 százalékot. Következésképpen ez jelentős hatással volt a megélhetési költségekre, amelyet a polgármesterek a második legnagyobb gazdasági kihívásként jelöltek meg.

Az Egyesült Államok 10 legnépesebb városa közé tartozó San Antonióban például 76 098 dolláros (25,7 millió forintos) éves átlagjövedelemre van szükség ahhoz, hogy valaki ott élhessen. A két legsűrűbben lakott metropoliszban, New Yorkban és Los Angelesben már ennek több mint kétszeresére van szükség.

Nem nagy meglepetés, hogy ez sok amerikai számára gondot jelent, és itt jön a harmadik legnagyobb probléma a polgármesterek szerint: a szegénység.

Az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának legfrissebb adatai szerint 37,9 millió amerikai – a teljes lakosság nagyjából 11,6 százaléka – él mély szegénységben.

A szegénység a hajléktalanság egyik vezető tényezője, amely 2020 óta 16 százalékkal nőtt az országban.