A légi teherszállításban is beköszönt az önvezető gépek kora

A UPS, a FedEx és a DHL szállítmányozási óriásokkal együttműködő Ameriflight teherszállító légitársaság bejelentette, 134 millió dollár értékben 20 autonóm repülőgépet vásárol a Natilustól. A vállalat nem titkolt célja a „jövő légi teherszállító hálózatának” kiépítése.

A dallasi székhelyű cég közleményében azt írta, hogy az új gépek segíteni fogják az Ameriflight flottájának modernizálását, és „lehetővé teszik a magas minőségű, differenciált termékkínálat biztosítását az iparág egy olyan részén, ahol exponenciális növekedés tapasztalható".

A Natilus technológiája az autonóm innováció élvonalába tartozik, és alacsonyabb üzemeltetési költségekkel kecsegtet, miközben hozzáadott értéke jól illeszkedik az ügyfeleink igényeihez” – fejtette ki Alan Rusinowitz, az Ameriflight elnöke.

Az Ameriflight szerint a szénszálas, kevert szárnyszerkezetű teherszállító repülőgépekből álló, önvezető Natilus flotta 60 százalékkal csökkenti az üzemeltetési költségeiket és felére redukálja a szén-dioxid-kibocsátásukat.

A Natilus Kona, amelyre az Ameriflight szemet vetett, egy 3,8 tonnás, rövid távú szállítmányozásra alkalmas, személyzet nélküli légi jármű. A tervek szerint a gépeket a vállalat megnövekedett üzleti lehetőségeinek támogatására fogják használni, „elsősorban az Ameriflight gyorsított ellátási lánc szolgáltatásaihoz”.

A San Diegó-i székhelyű Natilusszal kötött üzlet értéke a Freightwaves weboldal információi szerint 134 millió dollár.

A Natilus társalapítója és vezérigazgatója, Aleksey Matyushev a hírportálnak elmondta, hogy várhatóan jövő év végén kezdik meg a Kona repülési tesztjeit, és 2026-ban tervezik a forgalomba bocsátását.

Az Ameriflight – a vezetőség megfogalmazásával élve – egy kis légi charter- és teherszállítóból egy 14 bázissal, heti 1500 járattal és 200 célállomással rendelkező nemzetközi szolgáltatóvá nőtte ki magát, „több mint 500 alkalmazottal, köztük több mint 150 pilótával és több mint 100 repülőgéppel”.