A munkaerőpiacon is meglátszik a német cégek válsága

Egyre jobban kirajzolódnak a recesszióba fordult német gazdaság problémái. A cégek nehezen bírják az energiaválság, az infláció és a banki alapkamatok terhét, ami már a munkaerőpiacon is meglátszik.

Németországban a vártnál nagyobb mértékben emelkedett munkanélküliség júniusban, ami azt mutatja, hogy a nehéz gazdasági körülmények a munkaerőpiacon is éreztetik hatásukat – derült ki a német szövetségi munkaügyi hivatal által közzétett adatokból.

A közlés szerint a munkanélküliek száma szezonálisan kiigazítva 28 ezerrel 2,61 millióra nőtt. Az elemzők jóval enyhébb, 13 ezres emelkedésre számítottak.

A nehezebb gazdasági körülmények most már a munkaerőpiacon is érezhetők” – közölte Andrea Nahles, a munkaügyi hivatal vezetője. „A munkanélküliség emelkedik, a foglalkoztatás növekedése pedig veszít a lendületéből”.

A munkanélküliek száma 192 ezerrel magasabb, mint 2022 júniusában. Az ukrán menekültek figyelembevétele nélkül is nőtt volna a munkanélküliség az előző évhez képest – közölte a munkaügyi hivatal.

Júniusban 769 ezer nyitott álláshely volt Németországban, 108 ezerrel kevesebb, mint tavaly. Bár a munkaügyi hivatal szerint a munkaerő-kereslet az elmúlt egy évben lassult, továbbra is magas szinten van.

A közgazdászok szerint a munkanélküliek száma 2023-ban enyhén emelkedni fog, de a munkanélküliségi ráta nagyjából változatlan marad az előző évhez képest.