A tolvajok birodalma lett a kriptopiac

Egy friss jelentés szerint a tavalyi volt a kriptopénzlopások eddigi legsikeresebb éve. A Chainalysis nevű szoftvercég szerdán közölte, 2022-ben 3,8 milliárd dollár értékű decentralizált valutát loptak el a kriptovállalkozásoktól.

Hónapokra bontva október lett a kriptovaluta-hackelés csúcstartója: 32 különálló támadás során 775,7 millió dollárnak veszett nyoma. Az észak-koreai kötődésű hackerek, például a Lazarus Group kiberbűnözői szindikátus tagjai vállalták magukra a legnagyobb részt. Még a saját éves rekordjukat is megdöntötték a lopásokkal.

A csoport 2022-ben több hackelés során 1,7 milliárd dollár értékű kriptopénzt tulajdonított el a Chainalysis becslései szerint. Ebből az összegből 1,1 milliárd dollárhoz a decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollok feltörése során jutottak hozzá.

A blokklánc-hálózaton használt digitális eszközök szabályozására létrehozott kódkészlet 2021-ben vált a hackerek elsődleges célpontjává, a támadások mértéke pedig 2022-ben tovább fokozódott. A DeFi-protokollok, mint áldozatok, a hackerek által ellopott kriptopénzek 82,1 százalékát tették ki tavaly. Ez 73,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Ebből összesen 3,1 milliárd dollár származott kifejezetten a „láncközi hídprotokollokból”, amelyek arra hivatottak, hogy lehetővé tegyék a felhasználók számára, hogy kriptovalutájukat az egyik blokkláncról egy másikra helyezzék át.

A Chainalysis jelentésében megjegyezte, hogy a bűnüldöző és nemzetbiztonsági ügynökségek egyre jobban fejlődnek, így már nem esélytelenek a hackerek ellen vívott harcban.