Az a borzasztó gyenge kínai gazdaság

Talán megbocsátható, ha az embernek déjá vu érzése van, hiszen az elmúlt évtizedekben számtalan alkalommal jött már szembe ez a hír. Minden szellő magas hangon sikító vészmadarakat hoz nyugatról, hogy végre elhiggyük: a keleti óriás túl közel repült a Naphoz.

 Ingatlanbuborék, koronavírus miatti lezárások, csődbe ment vállalkozók, hiteltörlesztési válság – Kína gazdasága újra az összeomlás szélén. Legalábbis ez a narratíva járja körbe a világsajtót. 

Az Egyesült Államok gőzerővel dolgozik azon, hogy a világ második legnagyobb gazdaságát nemhogy egy sorban, de még csak egy lapon se említsék vele. Az amerikai aggodalmak fő okozója a Kínai Népköztársaság brutális ütemű növekedése. A narratívával ellentétben ugyanis a folyton „válságba” kerülő ország az elmúlt évtizedekben a világ termelési központjává, valamint a legnagyobb áruexportőrré nőtte ki magát. Kína feltörekvő piacból gazdasági nagyhatalommá vált, és egyre közelebb került legnagyobb vetélytársához.

Hogy állnak most a felek? A Világbank adatai szerint a nominális GDP tekintetében az Egyesült Államok még mindig komoly előnyben van 23 billió dollárral, de Kína 17,73 billió dolláros bruttó hazai terméke a harmadik helyen álló Japánéval (4,94 billió dollár) összevetve azt jelzi, csak két igazi nagyhatalomról beszélhetünk. A vásárlóerő-paritás esetében már 2017-ben megtörtént az előzés, azóta pedig a kínai (27,31 billió dollár) és amerikai (23 billió dollár) értékek között tovább nyílt az olló.

Badarság lenne azt állítani, hogy a mostani híreszteléseknek nincs alapja. Kína tényleg nehéz időszakot él át, nem szabad azonban elfeledni, hogy ennek nagyrészét – a kisebbik rosszat választva – szándékosan húzta magára. A zéró-Covid-politika, a hitelforrások elzárása túlköltekező ingatlanfejlesztők elől, valamint ezek következményei jelentősen hozzájárultak a növekedés lassulásához.

Az IMF korábbi prognózisa szerint Kína 2030 körül előzte volna be az Egyesült Államokat, mint a világ legnagyobb gazdasága, a jelenlegi számok alapján viszont ez az időpont minden valószínűség szerint kitolódik. Az 5 százalékos bővülési célkitűzéssel szemben az elemzők most éves szinten 2,5–3 százalékos növekedést várnak a keleti országban az évtized végéig.

Több sem kellett a nyugati médiumoknak, a Financial Times már az alábbi címmel közölt véleménycikket: „Kína gazdasága 2060-ig nem fogja megelőzni az Egyesült Államokat, ha megelőzi egyáltalán”. Hangzatos előretekintés, mely ismét sejteti, ki az úr a háznál. A valóság talajára lépve még csak megtippelni is nehéz, milyen helyzetben lábal majd ki Kína a jelenlegi nehézségek okozta gödörből, közel 40 évre előre jósolni azonban finoman szólva is merész vállalás.

Egyvalami biztos: amíg Kína GDP tekintetében el nem hagyja az Egyesült Államokat, a Nyugat gépezete mindent megtesz, hogy elkendőzze az amerikai előny olvadását.