Az energiaárak miatt borulhat a német vegyipar

A német kormánykoalíció politikusai továbbra is csak a szavak szintjén foglalkoznak az ipar hanyatlásával, miközben a Német Ipari Szövetség arra figyelmeztetett, hogy a vállalatok legalább negyede hagyhatja el az országot az elszabadult költségek miatt.

 „A kormány készségesen elfogadja az ipar leépülését” – ezzel a címmel jelentetett meg cikket a Die Welt, amelyben az energiaválság következtében zsugorodó német ipar helyzetét értékeli. A médium szerint egyes iparágak szereplői fontolóra vették, hogy kivigyék kapacitásaikat Németországból. A német kormány beavatkozására lenne szükség, különben az ipar menthetetlenné válik.

A magas energiaárak és a gyengülő gazdaság teljes erővel sújtja a német gazdaságot, és más nemzetközi helyszínekhez képest nagy terhet ró vállalatainkra. A német üzleti modell óriási nyomás alatt van” – mondta Tanja Gönner, a Német Ipari Szövetség (BDI) vezérigazgatója. Hozzátette: jelenleg minden negyedik német vállalat a termelés külföldre helyezésén gondolkodik.

Sok vállalat szenved az orosz-ukrán háború következtében elszabadult energiaáraktól, az ellátási láncok megszakadásától vagy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások hatásaitól.

Különösen szenved az energiaintenzív és exportorienált vegyi ipar. Wolfgang Grosse-Entrup, a Német Vegyipari Szövetség igazgatója egyenesen úgy fogalmazott: „A brutális energiaárak kiütöttek minket”. Az iparági vezető hangsúlyozta, hogy a vegyipar összeomlása más iparágakat is magával húzna.

Grosse Entrup úgy fogalmazott: „árfék nélkül a német kormány egyszerűen elfogadja az ország ipartalanítását”.

Wolfgang Kubicki, az FDP-elnökhelyettese korábban a kormányzati politika felelősségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a politikai vezetésnek vigyáznia kellene arra, hogy ne fossza meg a likviditástól azokat a cégeket, amelyektől befektetést remél. De az FDP politikusa szerint a német kormány éppen az ellenkezőjét teszi és elengedte a vállalatok kezét. A politikus szerint minél később döntenek az energiaárfék bevezetéséről, annál tovább húzódik és egyre veszélyesebb méreteket ölt a vállalatok pénzügyi problémájaegy. Kubicki szerint az inflációt felhajtó háttérjelenségek megoldásával is foglalkozni kellene, máskülönben a nagyvállalatok mellett a középvállalatok is megroppannak.

Riasztó kellene legyen a német kormány számára az amerikai „inflációcsökkentési törvény” is, amely 386 milliárd dollár adókedvezményt és ösztönzőt biztosít többek között az amerikai ipar megerősítésére és a vállalatok megújuló technológiákba való befektetésének ösztönzésére.