Az infláció felemésztette az amerikai nyugdíjmegtakarításokat

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt évben az egyesült államokbeli infláció olyannyira rányomta a bélyegét az amerikaiak költségvetésére, hogy 2022-ben riasztóan sok háztartás nyugdíjmegtakarítása csökkent.

A TIAA Intézet és a George Washington Egyetem Globális Pénzügyi Műveltségi Kiválósági Központjának múlt héten közzétett Személyes Pénzügyi Indexe szerint a történelmi magasságokba emelkedő fogyasztóiár-emelkedés az amerikaiak negyedét arra kényszerítette, hogy kevesebbet fizessen magán nyugdíjpénztárába, míg az emberek 12 százaléka teljesen felhagyott a megtakarításokkal az elmúlt évben.

Ez jogosan aggasztja a kutatókat, hiszen a megtakarítások csökkenésének olyan tartós hatásai lehetnek, amelyek megnehezíthetik az emberek megélhetését a nyugdíjba vonulást követően. Egy korábbi felmérés szerint ráadásul az amerikaiak 40 százalékának már most sincs elég pénze félretéve az aranykorára.

A tanulmányból az is kiderül, az amerikaiak – saját elmondásuk szerint – nem csak a nyugdíjmegtakarítások terén vannak pénzügyi lemaradásban.

A megkérdezettek közel egyharmada vélte úgy, hogy 2022-ben nehezen tudott megélni, szemben a 2021-es 24 százalékkal. A válaszadók 26 százaléka vallotta be, hogy eladósodott, ami 6 százalékpontos emelkedés az előző évhez képest, 39 százalék pedig azt mondta, hogy nincs elegendő megtakarítása egyhavi megélhetési költségeinek fedezésére. Utóbbi 7 százalékpontos emelkedést jelent.

A tanulmány vezetői szerint az alacsony pénzügyi műveltséggel rendelkezők kétszer nagyobb valószínűséggel csökkentik nyugdíjcélú megtakarításaikat, és több mint négyszer nagyobb valószínűséggel hagyják abba a megtakarítást. Több mint négyszer nagyobb valószínűséggel mondják azt is, hogy nehezen tudnak megélni, háromszor nagyobb valószínűséggel számolnak be adósságstresszről, és négyszer nagyobb valószínűséggel rendelkeznek nem megfelelő vagy nem nyugdíjcélú vésztartalékkal.