Az OPEC+ hasba rúgta az Egyesült Államokat

Felszöktek az olajárak, miután az OPEC+ váratlanul bejelentette, hogy csökkenteni fogja nyersolaj-kibocsátását. A döntés közvetlen hatással lehet az amerikai inflációra.

Az elmúlt közel egy év legmeredekebb olajár-emelkedése ment végbe, miután az Oroszország és Szaúd-Arábia vezette olajtermelő országok koalíciója vasárnap bejelentette, hogy napi 1,15 millió hordóval csökkenti a kitermelést. A lépés sokkolta a kereskedőket, mivel az OPEC+ tisztviselői az elmúlt hetekben arról beszéltek, hogy ragaszkodni fognak a jelenlegi kitermelési politikához, még azt követően is, hogy a bankválság miatt az árak zuhanórepülésbe kezdtek.

Az októberi kétmillió hordós termelésvisszafogáshoz hozzácsapott önkéntes, „elővigyázatossági” csökkentések májusban kezdődnek, és 2023 végéig tartanak. Céljuk az „olajpiac stabilitásának” biztosítása – áll Szaúd-Arábia közleményében.

A bejelentés hatására a West Texas Intermediate nyersolaj – az amerikai irányadó árfolyam – több mint 6 százalékkal, hordónként 80,23 dollár körüli szintre emelkedett a hétfő kora reggeli kereskedésben, míg a Brent nyersolaj – a nemzetközi irányadó árfolyam – 5,35 százalékkal, hordónként 83,34 dollár körüli szintre ugrott.

A Goldman Sachs a csökkentéseket követően megemelte az olajárakra vonatkozó előrejelzését, és elemzői jegyzetében azt vetítette előre, hogy a Brent 2023 decemberére elérheti a hordónkénti 95 dollárt, 2024 decemberére pedig az ára akár hordónként 100 dollár is lehet.

„A meglepetésszerű (termelés)csökkentés összhangban van az OPEC+ új doktrínájával, miszerint azért cselekszenek megelőzően, mert jelentős piaci részesedésvesztés nélkül megtehetik” – fogalmaztak a befektetési bank elemzői.

A drágább olaj tovább súlyosbíthatja az Egysült Államokban az inflációt, amely még mindig mintegy háromszorosa a járvány előtti átlagnak. A benzin ára júniusban rekordmagas, gallononkénti 5,01 dolláros szintet ért el, ezzel nagyban hozzájárulva a tavalyi pénzromláshoz.

Az olajár az amerikai központi bank (Federal Reserve) azon erőfeszítéseit is megnehezítheti, hogy a gazdaságon belüli árnyomást recesszió kiváltása nélkül megfékezhesse. A döntéshozók már kilenc egymást követő kamatemelést hagytak jóvá, és a következő, május 2-3-i ülésükön egy 10. kamatemelést is kilátásba helyeztek.