Dübörög az elektromos autók piaca

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint tavaly több mint tízmillió elektromos autót adtak el. A három legnagyobb piac továbbra is Kína, Európa és az Egyesült Államok, de vannak feltörekvő országok is.

Az elektromos autók értékesítése – beleértve az akkumulátoros elektromos járműveket és a plug-in hibrid elektromos járműveket – tavaly meghaladta a tízmilliót, ami 55 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest – áll az IEA jelentésében.

Hozzátették, a tízmilliós értékesítési adat meghaladja az egész Európai Unióban eladott autók számát (mintegy 9,5 millió jármű), és közel fele a Kínában 2022-ben átadott autók számának. Itt érdemes kiemelni, hogy az IEA a jelentésében az „értékesítést” úgy határozza meg, mint „az utakra kerülő új járművek becsült számát”.

A párizsi székhelyű ügynökség szerint 2022-ben a világon több mint 26 millió elektromos autó közlekedett az utakon, ami 60 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A jövőre tekintve az IEA becslései szerint 2023-ban globálisan közel 14 millió elektromos autó kerül majd forgalomba.

Ez a robbanásszerű növekedés azt jelenti, hogy az elektromos autók részesedése a teljes autópiacon a 2020-as 4 százalékról 2022-re 14 százalékra emelkedett, és az IEA legfrissebb előrejelzései alapján idén tovább nő, 18 százalékra” – írják a jelentéshez csatolt közleményben. 

Az IEA az elektromos autók értékesítését illetően Kínát „éllovasnak” nevezte. Hozzátéve, hogy az eladott járművek több mint 50 százaléka a világ második legnagyobb gazdaságában talált gazdára.   

Európában, a második legnagyobb piacon az elektromos autók értékesítése 2022-re több mint 15 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy legalább minden ötödik eladott autó elektromos hajtású” – közölte az IEA. Az Egyesült Államokban az elektromos autók értékesítése 2022-re 55 százalékkal emelkedett.

Az elektromos autók értékesítése a nagy piacokon kívül általában alacsony, de 2022-ben Indiában, Thaiföldön és Indonéziában növekedés volt érzékelhető. „Ezekben az országokban az elektromos autók értékesítése együttesen több mint háromszorosára nőtt 2021-hez képest, elérve a 80 ezret” – emelte ki az IEA.