Egyre inkább a szakadék szélére sodródik a Skype

Hiába kapálózik a Microsoft, korszakalkotó megoldásból lassan feledésbe merülő alkalmazás lesz a Skype.

A hang-, videó- és üzenetküldő alkalmazás a 2000-es években vált megkerülhetetlen szereplővé azáltal, hogy az emberek távolsági hívási díjak fizetése nélkül beszélhettek barátaikkal és családtagjaikkal.

2005-ben az eBay megvásárolta. Az üzlet viszont nem úgy alakult, ahogy tervezték, így egy Silver Lake által vezetett befektetői csoport megvásárolta a többségi részesedést. Ezt követően jött a Microsoft, amely 2011-ben 8,5 milliárd dollárt fizetett a vállalatért.

A Skype azonban még a világ legnagyobb szoftvercégének támogatásával is a süllyesztőbe került. Nem tudta tartani a lépést az újabb és újabb konkurens alkalmazásokkal, és szép lassan kikopott a fiatalabb generációk és az üzleti szféra preferált appjai közül.

Ma már számtalan könnyebb, illetve izgalmasabb lehetőség van arra, hogy az emberek okostelefonokon keresztül gyorsan kapcsolatot teremtsenek baráti körükkel vagy kollégáikkal, amit mi sem szemléltet jobban, hogy a világjárvány idején a fogyasztók inkább fordultak olyan eszközökhöz, mint a Facebook Messenger, a Whatsapp (mindkettő a Meta tulajdona) vagy a startupos és multis környezetben sikersztorivá váló Zoom.

A Microsoft az Outlookban és a Windowsban is népszerűsítette a Skype-ot, sőt, az alkalmazást a Bing generatív mesterséges intelligenciával rendelkező chatbottal is megfűszerezte. A számok azonban továbbra sem néznek ki jól.

2020 márciusában a Microsoft szerint a Skype-nak 40 millió napi aktív felhasználója volt, ez a szám azóta 36 millióra csökkent a cég egyik szóvivője szerint. A Microsoft másik, Teams névre keresztelt kommunikációs alkalmazása ezzel szemben egyre népszerűbb a vállalati körökben, a 2021 júliusi közel 250 millió havi felhasználóról az első negyedévben rekordot jelentő 300 millió fölé emelkedett.

Ha a Microsoft nem kezd valamit hamarosan a Skype megreformálásával, eljöhet a csúnya bukás ideje, addig viszont a cég makacsul ragaszkodik hozzá, hogy az alkalmazás működik, és sokakat tesz boldoggá.

A Skype továbbra is nagyszerű lehetőség marad azok számára, akik szeretik, és szeretnének kapcsolatot teremteni üzenetküldéssel, hang- és videohívásokkal, valamint a Bing Chat segítségével” – írta a vállalat szóvivője.