Egyre jobban eladósodnak a britek

A brit háztartásokat sújtó infláció és az egyre emelkedő kamatlábak nyomására júniusban ötéves csúcsra emelkedett a fogyasztói hitelek összege az Egyesült Királyságban.

A Bank of England adatai szerint a nettó fogyasztói hitelezés 2018 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedett – 1,7 milliárd fontot vettek fel a múlt hónapban, miután májusban 500 millió fonttal csökkent a hitelezés.

A növekedés többek közt annak köszönhető, hogy a britek 500 millió fonttal többet, összesen egymilliárd fontot vettek fel személyi és autóhitelre az előző hónaphoz képest. A hitelkártya-hitelfelvétel 600 millió fonton maradt. Annak ellenére, hogy az emelkedő kamatlábak az adósságot is egyre nagyobbá teszik, júniusban jelzáloghitel-felvételek száma is megugrott.

A lakásvásárlásokra vonatkozó jóváhagyások száma meglepő módon 2022 októbere óta a legmagasabb szintre, 54 700-ra emelkedett. Az átütemezés ugyanebben az időszakban szintén 39 100 jóváhagyásra emelkedett.

A központi bank 13 egymást követő alkalommal lökte feljebb a kamatlábakat annak érdekében, hogy az inflációt – amely jelenleg 7,9 százalékon áll – 2 százalékra csökkentse. Ezek hatása a fogyasztóiár-emelkedésben azonban valószínűleg októberig még nem érezteti magát.

Miután májusban a britek rekordösszeget (3,1 milliárd fontot) vettek ki megtakarításaikból, az emelkedő kamatlábak ismét arra ösztönözték őket, hogy a jövőbeli hozamokra koncentráljanak. További 3,4 milliárd fontot helyeztek el a bankoknál és építőipari társaságoknál.

A megtakarításokat főként kamatozó lekötött számlákra tették be – 6,6 milliárd font ment ilyen számlákra, szemben az előző havi 5,1 milliárd fonttal.