Egyre több német cég válik fizetésképtelenné

Évtizedek óta a leggyorsabb ütemben nőtt az idei év első felében a fizetésképtelen német cégek száma az energiaválság, az infláció és a banki alapkamatok emelkedése miatt – derült ki a Creditreform hitelintézet tanulmányából.

Németországban a januártól júniusig tartó időszakban 8400 vállalati fizetésképtelenséget jelentettek, 16,2 százalékkal többet, mint 2022 első felében. Az elmúlt több mint húsz évben ez a legnagyobb százalékos növekedés.

„A túlzottan magas energia- és anyagköltségek okozta hatalmas költségterhek éreztetik hatásukat” - idézte Patrik-Ludwig Hantzsch-ot, a Creditreform vezető közgazdászát a Reuters hírügynökség.

A cégeket terhelő további tényezők közé tartoznak a rossz fogyasztói feltételek és a múltbeli válságok idején történt nagyvonalú állami pénzosztások, amelyek miatt a német vállalatok túlságosan függővé váltak az állami finanszírozástól, és emiatt nem igazították üzleti modelljeiket a hatékonyabbá válás érdekében, egészen addig, amíg már túl késő nem lett.

Egy ilyen kombináció visszaüt a cégekre, és „gazdasági zsákutcához” vezet az emelkedő kamatkörnyezetben.

Mivel a magas infláció és az emelkedő kamatok továbbra is megkeserítik a német vállalkozások életét, a Creditreform az év hátralévő részében növekedést prognosztizál a fizetésképtelen cégek számában.