Elértéktelenedett irodákat hagy maga után a home office

A távmunkára való átállás 2030-ra 800 milliárd dollárnyi értéket törölhet el a világ nagyvárosainak irodaházaiból – derül ki a McKinsey által közzétett új tanulmányból.

A felmérés kilenc metropolisz – San Francisco, New York, Houston, London, Párizs, München, Tokió, Peking és Sanghaj – ingatlanjait vizsgálta, ahol a becslések szerint az irodák látogatottsága jelenleg mintegy 30 százalékkal alacsonyabb, mint 2019-ben, a világjárványt megelőzően.

A kereslet a következő években megélénkülhet, de a tanácsadó cég előrejelzése szerint a bejárás 2030-ban még mindig mintegy 13 százalékkal lesz alacsonyabb a pandémia előtti állapothoz képest, ami végső soron az ingatlanok értékét fogja csökkenteni.

A kilenc város irodaterületeinek összértéke 2019 és 2030 között átlagosan 26 százalékkal eshet vissza, ami nagyjából 800 milliárd dolláros csökkenést jelent.

A cégek jellemzően óvatosabbak a jelenlegi makrogazdasági környezetben, és bizonytalanok abban, hogy dolgozóik mennyire akarnak majd bejárni az irodába, így rövidebb bérleti szerződéseket próbálnak kötni.

Az ingatlanok értéke még nagyobb csapást szenvedhet, ha a kamatlábak tovább emelkednek. Az amerikai jegybank (Fed) az elmúlt évben tízszer tolta feljebb a kamatlábakat a nulla közeli szintről 5 százalék körülire. A döntéshozók jelezték, hogy az inflációs nyomás miatt idén további emelésekre kerülhet sor.

A helyzetet bonyolítja, hogy a 20 ezer milliárd dolláros kereskedelmi ingatlanpiac legnagyobb hitelforrását a kis és regionális bankok jelentik, amelyek az ágazat fennálló adósságállományának mintegy 80 százalékát kezelik. A regionális bankok éppen a pénzügyi szektoron belüli felfordulás epicentrumában vannak, emiatt aggodalmak merültek fel, hogy a gondok miatt a hitelezési normák drasztikusan szigorodhatnak.

A bankok már az iparági válság kezdete előtt is szigorítottak a hitelezési standardokon. A Fed által a hitelezési tisztviselők körében közzétett negyedéves felmérés azt mutatta, hogy ez 2022 utolsó három hónapjában a kereslet erőteljes lassulását eredményezte.

További kockázatokkal járhat, ha a bajba jutott pénzintézetek úgy döntenek, hogy gyorsabban csökkentik az általuk finanszírozott vagy birtokolt ingatlanok árát. 2025 végéig mintegy 1500 milliárd dollárnyi kereskedelmi jelzáloghitel-adósság válik esedékessé, de a magasabb hitelköltségek, valamint a szigorúbb hitelfeltételek és a távmunka okozta ingatlanérték-csökkenés miatt megnőtt a fizetésképtelenség kockázata.

A Fitch Ratings már most úgy becsüli, hogy a 2023 áprilisa és decembere között esedékessé váló kereskedelmi jelzáloghitelek 35 százaléka – 5,8 milliárd dollár – nem lesz refinanszírozható.