Előbb kábíts, aztán csábíts

Az Egyesült Államok az uniós szankciós csomagok kikövetelése után támadásba lendült. A Biden-kormányzat most magához édesgeti Európából az elektromos autóipari szereplőket.

Sokszorosára emelkedtek az energiaszámlák Európában, amely a háztartások és a gyártókat egyaránt érzékenyen érinti. Míg a gyárak üzemeltetési költségei az egekbe szöknek, az inflációs környezet és a rezsiköltségek emelkedése a keresletet is visszafogja. Erre reagált az amerikai kormány, amely kétséget kizáróan tisztában volt az általa szorgalmazott EU-s szankciók következményeivel.

A svéd Northvolt akkumulátorgyártó, a Volkswagen és a BMW autógyártók, az olasz Enel vállalat és annak napelemes alkatrészgyára, valamint a japán Panasonic vállalat, amely a Teslának szállít akkumulátorokat… A mára szinte végtelennek tűnő lista azokat a cégeket tartalmazza a világ minden tájáról, amelyek Európa helyett ezentúl az Egyesült Államokban fektetnek be, vagy pedig felfüggesztik európai pénzkiadásaikat, mivel cégeiket Amerikába telepítik át.

Az új trend mögött meghúzódó okok egyike az Egyesült Államokban augusztusban elfogadott 430 milliárd dolláros (16 962 milliárd forintos) inflációcsökkentési törvénycsomag (IRA), amely támogatásokat, szubvenciókat és adókedvezményeket biztosít a vállalatoknak.

A csomag egy 7500 dolláros (3 millió forintos) támogatást is tartalmaz, amelyet a háztartásoknak nyújtanak az USA-ban gyártott elektromos járművek vásárlásához. Ez mágnesként vonzza a befektetőket – különösen az elektromos autóparban –, hogy inkább az Egyesült Államokba vigyék át pénzüket.

Az IRA annál is inkább fenyegeti az öreg kontinens iparának versenyképességét, mivel az energiaválság súlyos terheket ró Európára. Az amerikai energiaárak háromszor-négyszer alacsonyabbak, mint Európában, így az Egyesült Államok vonzóbb, mint valaha.

Az amerikai iparvállalatok sem maradnak hálátlanok: az odatelepülő cégek esetében megsokszorozzák befektetéseiket a származási országokban; így tesz például az alabamai First Solar vagy a Piedmont Lithium bányavállalat.

Amerika a rendkívül környezetszennyező, de sokkal olcsóbb palagázból profitál, tehát valóságos Kánaán a gyártónak. Az elvándorlás miatt piaci szereplő tart attól, hogy leépül az európai ipar. A félelmet ráadásul tetézi a tény, hogy a vállalatok számára még mindig kecsegtető kínai alternatíva Az energiaigényes európai és nem európai vállalatok, melyek sorban függesztik fel uniós beruházásaikat, ha nem Washington, akkor Peking felé fordulnak.