Franciaország bikázná be az európai félvezető-gyártást

Franciaország közel hárommilliárd eurót fektet egy félvezetőgyárba a helyi termelés fellendítése érdekében.

Az elmúlt időszakban Európa és az Egyesült Államok is elfogadott úgynevezett chiptörvényeket az ágazatba történő beruházások ösztönzésére, mivel egyre nagyobb a félelem, hogy Kína túl könnyen befolyásolhatja a globális kínálatot.

A félvezetőként is ismert chipek létfontosságúak minden elektronikus eszközhöz, az okostelefonoktól kezdve az elektromos autókig, így az ellátási láncok ellenőrzése a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjai számára prioritássá vált.

A francia gazdasági minisztérium közölte, hogy a félvezetőgyárnak jóváhagyott mostani, 2,9 milliárd eurós állami támogatás a 2017 óta felajánlott legnagyobb hozzájárulás.

A támogatás egy tavaly bejelentett, 7,5 milliárd eurós projektet hivatott segíteni, amelyet az európai STMicroelectronics és az amerikai GlobalFoundries vállalat fog megvalósítani.

Az európai félvezetőkről szóló törvény célja, hogy 43 milliárd eurónyi beruházást szabadítson fel, és 2030-ra a blokk a világ chiptermelésének 20 százalékát adja. Az öreg kontinens jelenleg a globális össztermelés kevesebb mint 10 százalékához járul hozzá.

A délkelet-franciaországi Grenoble közelében, az alpesi Crolles városában megvalósuló projekt 2028-ig közel hat százalékkal növelné az európai termelési kapacitást.

A félvezető-ellátás biztosításáért folytatott harc a koronavírus-világjárvány idején fokozódott, amikor a lezárások és egyéb intézkedések ellátási válságot okoztak, ezzel világszerte megzavarva különböző iparágak működését.