Gyengén muzsikál az euróövezet és az USA

Hiába próbálják az inflációt a gazdaság megfojtása nélkül megfékezni a központi bankok, az amerikai és az euróövezeti gyenge első negyedéves gazdasági növekedés megnehezíti a dolgukat.

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése a vártnál jobban lassult az év első három hónapjában. A kormány előzetes becslése szerint a GDP éves szinten 1,1 százalékkal nőtt, szemben a negyedik negyedévi 2,6 százalékkal. A fogyasztói kiadások gyorsulását ellensúlyozta, hogy a vállalatok a magasabb hitelköltségek közepette – az év folyamán várható későbbi gyengébb keresletre számítva – felszámolták készleteiket.

A 20 országot tömörítő euróövezet gazdasága is alig bővült az első negyedévben, 0,1 százalékos növekedést ért el az azt megelőző három hónaphoz képest. Az egy évvel korábbi adatokhoz mérten a GDP 1,3 százalékkal nőtt.

Az euróövezet két bikája, Németország és Franciaország gazdasága január–márciusban stagnált vagy alig növekedett. Ennek oka, hogy az export emelkedését ellensúlyozta a belső fogyasztás visszaesése. A spanyol és az olasz gazdaság ezzel szemben a vártnál nagyobb mértékben bővült, részben a kereskedelmi fellendülésnek köszönhetően.

Az inflációs adatok is szokatlanul nehezen értelmezhetők voltak az első negyedévben, Franciaországban és Spanyolországban drágulás történt, míg a legtöbb német államban lassult vagy stabilizálódott az árnövekedés üteme.