Halmozódnak a hitelek a bátrak földjén

Egyre nagyobb lemaradásban vannak a reálbérek az inflációhoz viszonyítva az Egyesült Államokban, ahol immáron rekordszintre emelkedett a háztartások adóssága.

Tovább halmozták adósságaikat az amerikaiak 2023 elején, és egyre több háztartás marad el a hiteltörlesztéssel – derült ki a New York-i székhelyű amerikai jegybank (Fed) jelentéséből.

Az év első három hónapjában a háztartások teljes adóssága rekordszintre, 17,05 billió dollárra ugrott, ami 0,9 százalékkal (148 milliárd dollárral) több, mint az előző negyedévben. Az egyenlegek most 2,9 billió dollárral magasabbak, mint 2019 végén, a koronavírus- világjárvány kezdete előtt.

Az adósság szinte mindenütt nőtt

A jelzáloghitel-egyenlegek 121 milliárd dollárral 12,04 billió dollárra ugrottak március végére, még úgy is, hogy a jelzáloghitel-igénylések 2014 óta a legalacsonyabb szintre estek vissza. Az autóhitelek egyenlegei eközben 10 milliárd dollárral nőttek az első negyedévben, ami ellentétes az első negyedévekben jellemző egyenlegcsökkenési tendenciával. A diákhitel-adósságok szintén szerény növekedésen estek át, 1,6 billió dollárra emelkedtek.

Csak a hitelkártyáknál nem nőttek az adósságok, de ott is az eddig mért legmagasabb értéken, 986 milliárd dolláron állnak az egyenlegek az első negyedévben, holott ez az az időszak, amikor a fogyasztók az ünnepi szezon után visszafogják kiadásaikat és visszafizetik adósságukat.

Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt tíz évben a hitelkártya-egyenlegek jellemzően 3 százalékkal csökkentek a januártól márciusig tartó időszakban. A mostani adat azt jelzi, hogy a magas infláció továbbra is agyonnyomja az amerikai háztartásokat.

A hitelkártya-használat és az adósságállomány növekedése különösen aggasztó, mivel a kamatlábak – többek közt az infláció leszorítása érdekében – jelenleg csillagászati magasságban vannak. A Bankrate 1985-ig visszanyúló adatbázisa szerint a hitelkártyák átlagos éves teljes hiteldíjmutatója 20,33 százalékos rekordot ért el májusban. Az előző, 19 százalékos rekordhoz egészen 1991 júliusáig kell visszamenni az időben.

Ha a fogyasztók a magas árak ellensúlyozására adósságot vállalnak, akkor hosszú távon többet fizethetnek a termékekért. Például, ha valaki 5 ezer dollárnyi (1,68 millió forintnyi) adóssággal rendelkezik – ami az átlag adósságmérték az amerikaiak körében –, akkor a jelenlegi THM-szintek azt jelentenék, hogy körülbelül 23 évbe és 7 723 dollárnyi (2,6 millió forintnyi) kamatba kerülne, hogy a minimális törlesztőrészleteket fizetve kiegyenlítse a tartozást.

Egyre többen késnek a törlesztéssel

Míg a késedelmi hitelek viszonylag alacsonyak maradtak, a hitelkártya- és autóhitel-törlesztéssel küszködő hitelfelvevők száma megugrott. Márciusban a fennálló tartozások mintegy 2,6 százaléka volt valamilyen késedelmes szakaszban, ami némileg magasabb, mint az előző negyedévben mért 2,5 százalék.

De az a tény, hogy egy ilyen erős munkaerőpiac mellett a késedelmi ráták bármilyen módon emelkednek, több mint aggasztó. Ha a munkanélküliségi ráta emelkedni kezd – amire sok közgazdász számít a Fed folyamatban lévő, agresszív monetáris szigorításai miatt –, az rendkívül problémás lehet a fogyasztói adósság és a törlesztési késedelmek szempontjából.