Huszonkét éves csúcsra emelte a Fed az amerikai irányadó kamatot

Az amerikai központi bank (Fed) újrakezdte kamatemelési programját, és nem zárta ki a további szigorító lépéseket.

Bár hivatalos közlések szerint a korábbi emelések teljes hatása még nem érződik, a Fed újabb 25 bázisponttal lökte feljebb az irányadó kamatot az infláció elleni harc folytatásaként.

Az amerikai jegybank júniusban tíz egymást követő kamatemelés után úgy döntött, hogy tartja az alapkamatot, mivel az infláció növekedése májusban több mint két év után a leglassabb ütemre csökkent. A mostani döntésre mégis annak ellenére került sor, hogy a drágulás üteme a vártnál jobban – májusban az egy évvel korábbi adatokhoz képest 3 százalékra – csökkent.

Az infláció 2 százalékra csökkentéséhez „hosszú út áll még előttünk” – nyilatkozta a Fed elnöke, Jerome Powell, aki szerint a májusi 3 százalékos inflációs ráta még nem meggyőző.

Hozzátette, további adatokra van szükség, mielőtt a kamatemelések folytatása kizárható lenne, és lehetséges, hogy szeptemberben ismét szigorítanak.

A brit inflációs adat több mint kétszerese az amerikai inflációs rátának, a hivatalos adatok szerint 7,9 százalék volt júniusban.

A Fed bejelentését követően az amerikai kamatlábak 5,25 százalék és 5,5 százalék között mozognak, amire 22 éve nem volt példa.

Az Egyesült Államokban a kamatláb nem egyetlen százalékos értéket, hanem egy tartományt jelent, mivel a Fed nem határoz meg konkrét számot, helyette egy irányadó kamatsávot ad a hitelezők számára.

A központi bankok világszerte emelik az alapkamatot, hogy pénzt vonjanak ki a gazdaságból, drágítsák a hitelfelvételt és ösztönözzék a megtakarításokat.