Ismét kilőhetnek az olajárak

A Nemzetközi Energiafórum főtitkára szerint az év második felében az olajárak emelkedni fognak, mivel India és Kína miatt a kínálat nehezen tudja kielégíteni a keresletet.

Az olajkereslet gyorsan visszapattant a koronavírus-járvány előtti szintre, „de a kínálat nehezebben zárkózik fel” – közölte Joseph McMonigle, a Nemzetközi Energiafórum (IEF) főtitkára, hozzátéve, hogy az egyetlen tényező, amely jelenleg mérsékli az árakat, az a recessziótól való félelem.

Az év második felében tehát komoly problémáink lesznek a kínálat lépéstartásával, amire az árak is reagálni fognak” – tette hozzá a CNBC-nek a 20 vezető ipari gazdaság (G20) energiaügyi minisztereinek találkozóján az indiai Goában.

McMonigle az olajárak emelkedését Kína – a világ legnagyobb nyersolajimportőre – és India növekvő keresletének tulajdonítja.

„India és Kína együttesen napi kétmillió hordónyi keresletnövekedést tesz ki az év második felében” – fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy az olajárak ismét 100 dollárra emelkedhetnek-e hordónként, megjegyezte, hogy már most is 80 dolláron állnak, és innen még magasabbra emelkedhetnek.

’Sokkal meredekebb készletcsökkenést fogunk látni, ami jelzés lesz a piacnak, hogy a kereslet határozottan élénkül.”

McMonigle azonban bízik abban, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (együttesen OPEC+) lépni fognak, és növelni fogják a kitermelést.

A szeptemberi lejáratú Brent nyersolaj határidős jegyzése legutóbb 81,07 dolláron állt hordónként a pénteki záráskor, míg a szeptemberi szállítású West Texas Intermediate nyersolaj 76,83 dolláron zárta a kereskedési napot.