Kő-papír-olló… FLEX?

Nehéz helyzetbe kerültek az európai országok az olajtermék-piacon, ahol az Egyesült Államokat kéne túllicitálniuk a hiánytermékké váló üzemanyagért.

Az orosz-ukrán háborút követő olajembargó és az amerikai olajfinomítók számának drasztikus csökkenése egyre jobban elhatalmasodó üzemanyaghiányt okozott Európában és az Egyesült Államokban.

Az amerikaiaknál folyamatosan csökken a tartalék, ezért úgy döntöttek, megkörnyékezik a kereskedőket a hiányzó mennyiség pótlására. Ez rendkívül rossz hír a nettó importőr európai államoknak, hiszen amikor a tárgyalóasztalnál megkezdődik a kő-papír-olló, ők a hagyományos eszközökkel szállnak be a játékba, míg az Egyesült Államok repertoárjában a politikai és gazdasági nyomásgyakorlás, valamint a dollárban megfogalmazott üzemanyagárak miatt ott van ezeken kívül a FLEX, a kénsav és – a dollárnyomtatás esetében – a lézerkard.

Már körvonalazódni látszik, ki nyeri a két régió csatáját. Októberben három különböző tankerhajó üzemeltetői is úgy döntöttek, hogy Európa helyett Amerika keleti parti kikötői felé veszik az irányt. A három áldozat Hollandia, Anglia és Franciaország volt. De nem ők lesznek az utolsók a sorban.

A kereslet ugrásszerű megnövekedése és az amerikai tartalékok csökkenése miatt a dízel ára már másfélszeresére ugrott, ami tovább fűti az áremelkedéseket, a készlethiányhoz képest azonban ezt az árat az Egyesült Államokban hajlandóak megfizetni. Tovább bonyolítja Európa helyzetét, hogy a tengerentúli árak csökkentése érdekében Joe Biden amerikai elnök a hírek szerint korlátozni szeretné a dízelexportot.

Európa az USA-ból, Ázsiából és a Közel-Keletről importálja a szükséges üzemanyag túlnyomó részét. Amerika azonban most lenyúlja azokat a hajókat, amiket csak meg tud környékezni, míg a kivitelt csökkenteni tervezi. Ez lehetetlen helyzetbe hozza a kontinens országait és azok lakosságát, hiszen az üzemanyag nem csak a hétköznapi kocsikázáshoz szükséges. Sokkal inkább fontos a szerepe a szállítmányozásban, amelynek köszönhetően aztán az élelmiszerek, ruházati cikkek és egyéb termékek eljutnak a polcokra vagy a fogyasztók ajtajai elé.

Amíg a készlethiány ilyen mértékeket ölt, az üzemanyag ára feljebb és feljebb srófolódik, így a szállítás is egyre drágább lesz, ami tartósan magasan tartja az egyébként is brutális dráguláson áteső élelmiszerek árát Európában. A legjobb megoldás az lenne, ha a Biden-adminisztráció a kalózkodás helyett olyan intézkedéseket hozna, és olyan biztosítékokat adna az amerikai olajfinomító cégeknek, amelyek a közép, illetve hosszú távú profitszerzés reményében ismét arra ösztönöznék őket, hogy újabb és újabb telephelyeket tartsanak fent a kitermelés növelése érdekében. Ha ez nem sikerül – márpedig a zöld politika miatt nem sok esély van rá –, csak egy erős recesszió vagy egy újabb gazdasági válság szabhat gátat a jelenlegi tendenciának.