Már a Volkswagen is kongatja a vészharangokat

Tovább nő a Brüsszelre nehezedő nyomás, hogy nagyobb zöld ösztönzőket kínáljon a vállalatoknak. Ezúttal a Volkswagen közölte az Európai Unióval, hogy a hatalmas amerikai támogatások miatt gyorsabban halad az akkumulátorgyárak építése az Egyesült Államokban, mint Kelet-Európában.

Az öreg kontinens legnagyobb autógyártója arra figyelmeztetett, hogy az EU-t lekörözik a gigaberuházások bevonzásáért folytatott versenyben, miután Joe Biden bejelentette, hogy az inflációcsökkentő támogatási csomag (IRA) keretében összesen 369 milliárd dollár (140 ezer milliárd forintot) értékű segítséget nyújt a zöldberuházásokat vállaló cégeknek.

A Volkswagen most Brüsszel válaszára vár, mielőtt döntést hozna arról, hogy beruház-e a tervezett kelet-európai gyárába – számolt be a Guardian.

Széles kínálatuk miatt az elektromos autók akkumulátorainak globális piacát a kínai, koreai és japán gyártók uralják, de az Egyesült Államok, Európa és más kisebb szereplők, például az Egyesült Királyság igyekeznek felzárkózni a versenyben. Sok elemző attól tart, hogy akkumulátorgyárak nélkül a meglévő autóipar az adott térségben végül elsorvad.

Az EU becslései szerint az akkumulátorok piaca 2025-re eléri az évi 250 milliárd eurós (95 ezer milliárd forintos) értéket, ezért több tagállam, így Magyarország is jelentős támogatásokat kínál az autógyártók és az akkumulátorgyártó vállalatok beruházásainak vonzására.

Az amerikai támogatások azonban háttérbe szorítják az uniós vagy a brit hozzájárulásokat.

A Volkswagen képviselői nemrég az EU által alapított Európai Akkumulátor Szövetség keretében találkoztak magas rangú uniós tisztviselőkkel. A megbeszélésen részt vett többek közt Maros Sefcovic, Margrethe Vestager és Thierry Breton uniós biztos is, akikkel az Umicore vegyipari vállalat és a Northvolt európai akkumulátorgyártó cég vezérei közölték, hogy az EU-nak fel kell gyorsítania az engedélyezési eljárást, és mihamarabb reagálnia kell az IRA-ra.

Thomas Schmall, a Volkswagen igazgatótanácsának tagja, a vállalat alkatrészekkel foglalkozó részlegének vezetője a közösségi médiában írt találkozó tanulságairól. Szerinte Európának be kell vezetnie egy „IRA-megfelelési záradékot”.

Ma az akkumulátor-üzletágat ázsiai vállalatok vezetik. És miközben az Egyesült Államok az inflációcsökkentő támogatási csomagnak köszönhetően felzárkózik, Európa egyre inkább lemarad. Az IRA feltételei annyira vonzóak, hogy Európa azt kockáztatja, hogy elveszíti a versenyt a milliárdos beruházásokért folytatott versenyben, amelyekről az elkövetkező hónapokban és években születik döntés” – fogalmazott.

A Volkswagen hat, egyenként 40 gigawattóra kapacitású európai akkumulátorgyár építését tervezi. Az első kettő, a németországi Salzgitterben és a spanyolországi Valenciában 2025-ben, illetve 2026-ban kezdené meg a termelést.

A következő kelet-európai és észak-amerikai akkumulátorgyáraink számára még mindig vizsgáljuk a megfelelő helyszíneket. Még nem született döntés. Tartjuk magunkat ahhoz a tervünkhöz, hogy 2030-ig mintegy 240 gigawattóra kapacitású cellagyárakat építünk Európában, de ehhez megfelelő keretfeltételekre van szükségünk. Ezért várjuk ki, hogy mit hoz az úgynevezett uniós zöld megállapodás” – közölte a vállalat.

A támogatások mellett a többi mérlegelendő tényező között szerepel majd az alacsony árú zöld energiához való hozzáférés és az elérhető szakképzett munkaerő is.