Mégsem olyan zöld energia

Brutális környezetszennyezési adatok kerültek elő a német villamosenergia-termeléssel kapcsolatban, miután az országban az utolsó atomreaktorokat is leállították.

A korábban hangoztatott környezetvédelmi irányelveivel ellentétben Németország magas károsanyag-kibocsájtással járó villamosenergia-termelő kapacitásokra támaszkodik – derült ki az elmúlt harminc napról készült környezetszennyezési adatokból.

A statisztikák alapján a zöld energia mellett hangosan kardoskodó országban a felhasznált áram jelentős részét szénerőművekkel termelték. A friss adatok azért is kellemetlenek, mivel a német kormány a napokban kapcsolta leutolsó három atomreaktorát (Isar 2, Emsland, Neckarwestheim 2). A három létesítmény együttesen annyi áramot termelt, mint Svédédország büszkesége, az Oskarshamn 3.

A három „igásló” kiesése következtében Németország még inkább kitett lesz a megbízhatatlan, és hektikusan termelő megújuló energiáknak, illetve a környező országoknak. A német kormány korábban kijelentette, hogy a több és bővített szivattyús tárolóerőmű javítani fogja a szél- és napenergia hasznosításának képességét, amelybe az ország az elmúlt években beruházott, azonban ezen energiaforrások időjárásnak való kitettségét még így sem sikerült kiküszöbölni.

Mára Németország az EU azon tagállamai közé került, ahol a legmagasabb az egy megtermelt kilowattórára jutó szén-dioxid-kibocsátás. Az ország ugyanis a korábban hangoztatott környezetvédelmi irányelveivel ellentétben, egyre inkább a magas károsanyag-kibocsátással járó villamosenergia-termelő kapacitásokra, például a szénerőművekre támaszkodik.

Az ide vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás számos fejlődő országnál is magasabb volt Németországban. Az elmúlt harminc napról készült statisztikák szerint az ország energiatermelése környezetszennyezésben felülmúlta Szerbiát, Hondurast, de még Nigériát is.