Nem bíznak a beszállítók a britekben

A Brexit, a koronavírus-járvány és a bizonytalan politikai vezetés az összeomlás szélére sodorta a brit feldolgozóipart az ágazat szereplői szerint. Egységes nemzeti stratégia nélkül súlyos problémák léphetnek fel az Egyesült Királyságban a gyártói és a fogyasztói oldalon is.

Stephen Phipson, a brit feldolgozóipar lobbicsoportja, a Make UK vezetője szerint Egyesült Királyságban tapasztalható politikai nehézségek tovább súlyosbították az ellátási láncban a Brexit és a koronavírus-világjárvány okozta feszültségeket. A testület megbízásából készült felmérésében a válaszadó vállalatok csaknem fele állította azt, hogy az uniós beszállítók most óvatosabbak, ha az Egyesült Királyságról van szó. Az EU-n kívül tevékenykedő beszállítók egyharmada ugyanígy vélekedett.

A jelentés szerint tavaly a brit gyártók 40 százalékának beszállítót kellett váltania, és 2023-ban is hasonlóan alakulhat a helyzet. A megállapítások alátámasztják, hogy a megnövekedett költségek és a geopolitikai bizonytalanság kíméletlen nyomást helyeznek a feldolgozóipari vállalatok ellátási láncaira, ezzel brutális átfutási időket eredményezve. A Make UK ezért olyan nemzeti ipari stratégia kidolgozását kéri, amely támogathatja az innovációt és a növekedést az egész ágazatban.

Bármerre nézek, mindenhol hatalmas problémák vannak, melyek hatással vannak a gazdaságra és az ágazatunkra. Az ukrajnai orosz invázió hozzájárult ahhoz, hogy az energiaköltségek könnyfakasztó szintre emelkedjenek, míg a pandémia okozta folyamatos sokk továbbra is világszerte megzavarja. Ráadásul ott van a tehetségek megszerzéséért és megtartásáért folytatott versengés, valamint az úgynevezett amerikai inflációcsökkentési csomag által kiváltott, az Egyesült Államok és az EU között kialakuló támogatási verseny” – mondta Stephen Phipson.

A közkeletűen „partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

„A bejelentés óta az Egyesült Államokban már mintegy 90 milliárd dollár értékű zöldberuházás történt, és fennáll a valós veszélye annak, hogy az EU-n kívül maradva az Egyesült Királyság az USA erőfeszítései és az EU saját zöldberuházási terve közé szorul” – fejtette ki.

Hozzátette, mindez egy olyan időszakban történik, amikor a technológia fejlődése rohamosan felgyorsult, és „a geopolitika tektonikus lemezei elmozdultak a tengelyükről”.

Ezek a tényezők együttesen még az elmúlt tizenkét hónap belpolitikai káosza nélkül is hatalmas kihívások elé állították volna az Egyesült Királyság gazdaságát és gyártóit” – fogalmazott, kiemelve, hogy a politikai szereplők látványos bukásai miatt megrendült a külföldi beszállítók bizalma a brit vállalatokban.