Nem túl népszerű az amerikaiak Kína-ellenes tech-politikája

A Global Tech Day csúcstalálkozón részt vevő tisztviselők szerint országaik folytatni fogják a technológiai és kereskedelmi kapcsolatok kiépítését Pekinggel.

Az Európai Unió, Malajzia és Szingapúr tisztviselői szkeptikusak az Egyesült Államok azon törekvéseivel kapcsolatban, hogy Kínát kizárják a csúcstechnológiai világkereskedelmi rendszerből. Hiába van Washington minden erejével azon, hogy megfékezze a világ második legnagyobb gazdaságának a globális technológiai hatalommá válását, egyelőre nem túl sok szövetségese akad.

A Global Tech Day rendezvényén David Koh, a Szingapúri Kiberbiztonsági Ügynökség vezérigazgatója azt mondta, hogy országa a nyitott gazdaságának köszönhetően gazdagodott meg, és továbbra is folytatni fogja a kapcsolatépítést Kínával.

Lucilla Sioli, az Európai Bizottság CONNECT főigazgatóságának vezető tisztviselője pedig úgy nyilatkozott, Brüsszel továbbra is együtt fog működni Pekinggel, még akkor is, ha egyes európai országok egyre óvatosabbak a Kínától való gazdasági függéssel kapcsolatban.

Malajzia számára Kína fontos kereskedelmi partner” – tette hozzá Fahmi Fadzil, Malajzia kommunikációs és digitális minisztere, aki szintén felszólalt a londoni rendezvényen. „Malajzia semleges ország, mi a szabadpiaci politikát követjük” – idézte a Politico.

Joe Biden amerikai elnök mind a kormányában, mind a kongresszusban arra ösztönözné az egyesült Államok globális szövetségeseit, hogy szkeptikusabban viszonyuljanak a kínai technológiához. Az amerikaiak igyekeznek háttérbe szorítani Pekinget a gyorsan növekvő távközlési és félvezetőiparban, valamint a mesterséges intelligencia piacán. Egyelőre nem sok sikerrel.

Koh elmondta, hogy valóban vannak Pekinggel kapcsolatos biztonsági aggályai. De azt mondta, hogy a „kockázatcsökkentés” politikája – ez most Washington által preferált kifejezés a Kína globális kereskedelmi rendszertől való elkülönítésére irányuló erőfeszítésekre, különösen a csúcstechnológiai iparágak körül – szintén aggasztó. „Az aggodalmunk az, hogy a kockázatcsökkentés, ha túl messzire megy, hatással lesz a jelenlegi status quóra” – tette hozzá.