Öt ok, amiért dadog Európa motorja

Mivel Németország már technikai recesszióban van, a közgazdászok szerint a GDP növekedése az év hátralévő részében stagnálni fog, így Európa legnagyobb gazdaságáról egyre borúsabb kép kezd kialakulni.

Májusban a német statisztikai hivatal nulláról -0,3 százalékra módosította az első negyedévi GDP-adatokat, ami a 2022 utolsó három hónapjában mért 0,5 százalékos zsugorodást követően azt jelentette, hogy az ország gazdasága – az euróövezetével együtt – technikai recesszióba fordult.

Nem a megingó bruttó hazai termék azonban az egyetlen adat, amely az európai gazdaság legerősebb motorjának dadogására utal. A CNBC öt grafikonon szemléltette Németország helyzetét.

Magas infláció

A fogyasztóiár-index a lakosság által saját felhasználásra vásárolt különféle javak átlagos árváltozását mutatja, és megbízhatóan jelzi a monetáris értékek alakulását.

A német statisztikai hivatal előzetes adatai szerint a németországi inflációs ráta júniusra várhatóan 6,4 százalék lesz, ami a májusi 6,1 százalékos értékhez képest emelkedést jelent. Az előre jelzett növekedés ellenére az adat még mindig jelentős csökkenésnek felel meg az októberi 8,8 százalékos, közel 50 éves csúcshoz képest, de továbbra is jóval az ország 2 százalékos célértéke felett van.

A német központi bank becslése szerint az infláció 2025-ig biztosan nem süllyed erre a szintre.

Kamatlábak

Mivel Németország az euróövezetben van, kamatlábait az Európai Központi Bank határozza meg, ami korlátozott önállóságot biztosít a ragadós infláció kezelésére.

Az EKB 2022 júliusa óta folyamatosan emeli a kamatlábakat annak érdekében, hogy csökkentse az inflációt a régióban. A június 15-i újabb, 25 bázispontos emelést követően a jegybanki alapkamat jelenleg 3,5 százalékon áll.

Energiaárak

A jelenlegi inflációs hullám nagyrészt az energiaársokknak tudható be, amely a koronavírus-járvány alatt felhalmozódott kereslet és a pandémia utáni fellendülés eredményeként alakult ki. Az orosz-ukrán háború kitörése ezt követően hatalmas bizonytalanságot hozott a piacra, és újabb árrobbanást okozott.

Miközben egyes energiaforrások árai kezdenek a háború előtti szintre rendeződni, az energiaválság továbbra is hatással van Németország legnagyobb iparágaira.

Az energiaigényes ipari termelés jelentősen csökken. Az autóipar is egy ideje szintén nehézségekkel küzd, és még mindig jelentős szerkezetátalakításokra van benne szükség.

Az Allianz januári jelentése szerint a közüzemi költségek 2023-ban tovább növekednek majd Németországban. A jelentés szerint a villanyszámlák idén várhatóan mintegy 35 százalékkal emelkednek, míg az ipari áram ára 75 százalékkal ugorhat meg.

Exportadatok

A német export váratlanul csökkent májusban, és összesen 130,5 milliárd eurót tett ki, ami 0,1 százalékos visszaesést jelent áprilisi értékhez képest – derül ki a német statisztikai hivatal előzetes adataiból.

Kína Németország legfontosabb üzleti partnere, a két ország 2022-ben 298,9 milliárd euró értékben kereskedett egymással, így Németországnak lendületet adott a kínai újranyitás.

Európa legnagyobb gazdasága azonban hezitál a Pekinggel való kereskedelmi kapcsolatainak további erősítésében: Robert Habeck, az ország gazdasági minisztere és alkancellárja korábban azt nyilatkozta, hogy bár a kereskedelem nyitott, Németország nem „ostoba piac”, és „óvatosnak kell lennie”.

Elöregedő népesség

A német statisztikai hivatal szerint a 2030-as évek közepére a nyugdíjkorhatárt elérő (67 éves vagy annál idősebb) németek száma nagyjából négymillióval emelkedik majd, így a nyugdíjasok száma 20 millió fölé nőhet.

Az idősek számának emelkedése felerősítette az aggodalmakat az ország nyugdíjrendszerével kapcsolatban, amely Rainer Dulger, a Német Munkaadói Szövetség elnöke szerint „az összeomlás szélén áll”.

Az Európai Bizottság által kiadott „Az öregedésről szóló 2021. évi jelentés” szerint a német állami nyugdíjrendszerbe befizetett járulékok – a jelenlegi rendszer mellett – 2070-re várhatóan az ország GDP-jének 12,2 százalékát teszik majd ki. Ez 2 százalékpontos növekedést jelent a 2019-es értékhez képest, és az egyik legmagasabb előrejelzett változás az Európai Gazdasági Térségben.

A munkaerőhiány okozta válsággal – amely miatt a német kormány most tömegesen csődítené be a bevándorlókat az országba –, valamint a meglévő munkavállalók fejlesztését célzó digitalizáció iránti lelkes elkötelezettséggel együtt, Németország gyorsan öregedő népessége hullámzó hatással van az ország gazdaságára.