Recesszióba fordult az euróövezet

Az euróövezet az idei év első negyedévében recesszióba került, és a következő hónapokra nézve sem jobbak a kilátások.

Az Eurostat csütörtökön közzétett, felülvizsgált becslése szerint a 20 tagú blokk -0,1 százalékos bruttó hazai terméket jelentett az első negyedévről.

A statisztikai hivatal első körben még azt mondta, hogy az euróövezet 0,1 százalékkal nőtt az év első három hónapjában. A korábbi kijelentést azonban lefelé korrigálta, miután Írország és Németország is csökkentette az adott időszakra vonatkozó növekedési adatait, és a kontinens legnagyobb gazdasága gyakorlatilag recesszióba fordult.

A január-márciusi gyenge teljesítményt megelőzően az euróövezet gazdasága 2022 utolsó negyedévében is 0,1 százalékkal zsugorodott. A két egymást követő negyedév negatív GDP-teljesítménye így a tágabb régiót is recesszióba sodorta.

A hír, hogy a GDP mégiscsak zsugorodott az első negyedévben, azt jelenti, hogy az euróövezet már technikai recesszióba került. Gyanítjuk, hogy a gazdaság az év hátralévő részében tovább fog zsugorodni” – reagált Andrew Kenningham, a Capital Economics vezető európai közgazdásza.

Írország, Hollandia, Németország és Görögország is azon eurógazdaságok közé tartozik, amelyek zsugorodásról számoltak be az első negyedévről.

Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a háztartások fogyasztása 0,3 százalékkal csökkent, ami egyben rávilágít a fogyasztókra nehezedő nyomásra is a magasabb árak közepette.

Pesszimizmusra ad továbbá okot, hogy az euróövezet régiójában nem valószínű, hogy sok növekedés várható az elkövetkező hónapokban, amikor is a beruházások lassulására lehet számítani.

A gyenge gazdasági környezet kihívást jelent az Európai Központi Bank számára is, amely a legutóbb 3,25 százalékon határozta meg az irányadó kamatlábat. A jegybank jövő héten ülésezik, a piaci szereplők pedig újabb 25 bázispontos emelést prognosztizálnak.

Bár az euróövezeti recesszió az infláció leszorítása érdekében hozott kamatemelési döntéseket is befolyásolhatja, az EKB tisztviselői korábban azt sugallták, hogy fontosabb az árak leszorítása, mint a gazdasági lassulás elkerülése, így nagy valószínűséggel folytatódhat a kamatláb-emelés