Recessziót hozhat az Egyesült Államokba a Mikulás

Még idén eljön az amerikai recesszió, 2024-ben pedig Európa következhet a sorban – figyelmeztet az HSBC.

Az Egyesült Államokban a negyedik negyedévben gazdasági visszaesés kezdődik, amelyet „egy év zsugorodás és 2024-ben európai recesszió” követ a HSBC brit bankóriás szerint.

A vagyonkezelő évközi kilátásaiban úgy fogalmazott, hogy számos gazdaság számára „pirosan villog a recessziós figyelmeztetés”, miközben a költségvetési és monetáris politika nincs szinkronban a részvény- és kötvénypiacokkal.

Joseph Little, az HSBC Asset Management globális vezető stratégája szerint bár a gazdaság egyes részei eddig ellenállók maradtak, a barométer „most magas recessziós kockázatot jelez", Európa lemaradásban van az Egyesült Államokhoz képest, de a makropálya általában összehangolt.

Már most enyhe profitrecesszióban vagyunk, és a vállalati fizetésképtelenségek is elkezdtek felfelé kúszni” – fogalmazott a szakember.

A jó hír az, hogy a magas infláció várhatóan viszonylag gyorsan mérséklődik. Ez lehetőséget teremt a döntéshozók számára a kamatcsökkentésre” – tette hozzá.

Az HSBC arra számít, hogy az amerikai jegybank (Fed) még 2023 vége előtt kamatcsökkentést hajt végre, amit jövőre az Európai Központi Bank és a Bank of England is követni fog.

A Fed júniusi ülésén szüneteltette monetáris szigorítási ciklusát, 5 százalék és 5,25 százalék közötti célsávban hagyta a jegybanki alapkamatot, de jelezte, hogy idén két további emelésre lehet számítani. A CME Group FedWatch eszköze szerint a piac szűk körben arra számít, hogy a kamatlábak idén decemberben negyed százalékponttal magasabbak lesznek.

Little figyelmeztetett, hogy a jegybankárok nem fogják tudni csökkenteni a kamatokat, ha az infláció továbbra is jelentősen a cél felett marad – ahogyan az számos nagy gazdaságban történik –,ezért fontosnak nevezte, hogy a recesszió „ne jöjjön túl korán”, és ne okozzon dezinflációt.

A következő recessziós forgatókönyv inkább az 1990-es évek eleji recesszióra fog hasonlítani, a mi központi forgatókönyvünk szerint a GDP 1-2 százalékos visszaesése fog bekövetkezni” – tette hozzá.

Az HSBC arra számít, hogy a nyugati gazdaságok recessziója két okból is nehéz, hullámzó kilátásokat eredményez a piacokon.

Először is ott van a pénzügyi feltételek gyors szigorodása, amely a hitelciklus visszaesését okozta. Másodszor, úgy tűnik, hogy a piacok nem túl pesszimista világképet áraznak be. Utóbbi miatt Little szerint a következő fél évben érkező híreket nehezen emésztik majd meg a piaci szereplők.

A szakértő úgy véli, ez a recesszió nem lesz elegendő ahhoz, hogy „kitisztítsa” az összes inflációs nyomást a rendszerből, ezért a fejlett gazdaságok idővel „valamivel magasabb infláció és kamatlábak rendszerével” néznek szembe.