Rekordot döntöttek Nagy-Britanniában a bérleti díjak

Több nyugati államhoz hasonlóan a szigetországban is egyre nehezebb helyzetben vannak az albérlők.

Az ingatlanok átlagos bérleti díja Nagy-Britannia-szerte rekordértéket ért el. A Rightmove ingatlanos weboldal adatai szerint Londonban már havi 2500 fontot (1,07 millió forintot) kell fizetni egy albérletért.

Máshol sem sokkal jobb a helyzet, a felmérést végző cég szerint a fővároson kívül 2019 vége óta minden negyedévben drágultak az albérletárak, ami ahhoz vezetett, hogy az átlagos bérleti díj 2023 első három hónapjában először haladta meg a havi 1190 fontot (508 ezer forint).

A bérleti költségek meredek emelkedésének fő oka az volt, hogy a kereslet túlnőtt a rendelkezésre álló ingatlanok kínálatán. Ezt súlyosbította tavaly szeptemberben a Liz Truss kormány „minibüdzséje” által előidézett pénzpiaci káosz, amely a jelzáloghitelek költségeinek átmeneti megugrásához vezetett.

A lakásárak éves növekedése erőteljesen mérséklődött, majd az ingatlanügynököket és a bérbeadókat elárasztották az érdeklődők, így egyesek a nagy kereslet miatt jövedelmezőbb és hosszabb, akár hároméves bérleti szerződéseket tudtak kötni.

A Rightmove szerint a kereslet és a kínálat közötti legnagyobb egyensúlyhiány az elmúlt időszakban a sorházaknál volt. Az oldal előrejelzése alapján a tavasszal elérhetővé váló bérlakások számának növekedése miatt a bérleti díjak növekedésének üteme valamelyest lassulni fog. Azt azonban hozzátették, mivel „jelenleg nem látszik a horizonton a bérbeadásra elérhetővé váló új ingatlanok jelentős beáramlása a piacra, az aránytalanság egy ideig még fennmarad”.