Se veled, se nélküled

A Nemzetközi Energiaügynökség közlése szerint a tavalyi évben 3,3 százalékkal, rekordmértékű 8,3 milliárd tonnára nőtt a szénfogyasztás.

A párizsi székhelyű szervezet szénpiaci elemzése alapján a kereslet „a gyengébb világgazdasági helyzet ellenére nőtt, elsősorban azért, mert a világ számos részén könnyebben elérhető és viszonylag olcsóbb, mint a gáz”.

Összességében az IEA szerint 2022-ben 10 440 terawattórányi áramot állítottak elő szénből, ami a bolygó villamosenergia-termelésének 36 százalékát teszi ki. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a szénfogyasztás 2023-ban is a tavalyi rekordérték közelében marad.

Földrajzi szempontból 2023-ban vegyes lesz a kép. „Régiónként az idei év első felében az Egyesült Államokban és az Európai Unióban a korábban vártnál gyorsabban – 24 százalékkal, illetve 16 százalékkal – csökkent a szénkereslet” – áll az IEA jelentéséhez csatolt közleményében.

A két legnagyobb fogyasztó, Kína és India kereslete azonban több mint 5 százalékkal nőtt az első félévben, ami több mint ellensúlyozta a máshol tapasztalható csökkenést – tették hozzá.

A szén fosszilis tüzelőanyag. Használata jelentős negatív hatással van a környezetre, miközben a nemzetközi megegyezések és irányelvek révén az országok pont a károsanyag-kibocsátást próbálják csökkenteni.

Az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (U.S. Energy Information Administration) figyelmeztetésként egy sor, a szén elégetésével kapcsolatos kibocsátást sorol fel, beleértve a szén-dioxidot, a kén-dioxidot, a részecskéket és a nitrogén-oxidokat.

A szén az energiaágazat szén-dioxid-kibocsátásának legnagyobb egyedi forrása, és Európában és az Egyesült Államokban a tiszta energiaforrások növekedése miatt a szénfelhasználás strukturális csökkenésnek indult” – közölte Keisuke Sadamori, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója. 

Ázsiában azonban továbbra is makacsul magas a kereslet, még úgy is, hogy számos keleti gazdaság jelentősen növelte a megújuló energiaforrásait” – tette hozzá.

A jövőre nézve Sadamori szerint „nagyobb politikai erőfeszítésekre és beruházásokra” van szükség ahhoz, hogy a tiszta energia használata és az energiahatékonyság növelése révén csökkentsék a szén iránti keresletet azokban a gazdaságokban, ahol az energiaszükséglet egyre nagyobb.