Szingapúri adatok adnak okot az optimizmusra a félvezetők piacán

A kilencedik egymást követő hónapban zsugorodott a szingapúri feldolgozóipar júniusban, a gyárak termelése ezúttal 4,9 százalékkal csökkent. Az elektronikai iparban bekövetkezett korábbiaknál enyhébb visszaesés azonban arra utal, hogy a félvezetők és alkatrészek ismét pozitív növekedést mutattak, ami erősíti az optimizmust, miszerint a memóriachipek globális piaca kezd helyreállni.

A Szingapúri Gazdaságfejlesztési Tanács (EDB) által közzétett adatok szerint az elektronikai termelés júniusban 2,9 százalékkal csökkent, szemben a májusi 23,7 százalékos visszaeséssel. Bár a számok éves összehasonlításban a közlekedésmérnöki ágazatot kivételével minden klaszter esetében csökkenést mutattak, az elektronikus modulok és alkatrészek, valamint a félvezetők gyártási volumene 7,5 százalékkal, illetve 3,1 százalékkal nőtt.

A szingapúri gyártók eredményeinek közzététele egybeesett a világ második legnagyobb memóriachip-gyártója, a dél-koreai SK Hynix által tett bejelentéssel, amely szerint a chipszektor a mesterséges intelligencia (AI) kapacitások iránti erőteljes kereslet közepette kezd magához térni.

Mindez azt jelenti, hogy a globális elektronikai visszaesés legsúlyosabb szakasza talán már mögöttünk van. A Kína újranyitásából származó szerény exportnövekedés és a globális elektronikai kereslet lehetséges stabilizálódása a negyedik negyedévben a szingapúri feldolgozóipar fellendülését hozhatja.

Bár a külső kereslet barométerének tekintett szingapúri, nem kőolajjal kapcsolatos belföldi export júniusban meredekebb ütemben, 15,5 százalékkal csökkent (májusban mínusz 14,8 százalék volt), a Kínába és Hongkongba irányuló export 3,7 százalékos (májusban mínusz 3,1 százalék), illetve 41,9 százalékos (májusban mínusz 41,2 százalék) növekedést regisztrált. A városállam összes többi jelentős piacra irányuló kivitele csökkent az elmúlt hónapban.

A szingapúri elektronikai klaszter termelése a vártnál enyhébb mértékben, 2,9 százalékkal csökkent, ami 2022 decembere óta a legenyhébb visszaesést jelentette, míg a félvezetőgyártás termelése 2022 októbere óta először bővült. A fogyasztói elektronika, a számítógép-kiegészítők és az adattárolók iránti lanyha kereslet miatt azonban az elektronikai export már a 11. egymást követő hónapban csökkent, 15,9 százalékkal, bár itt is volt javulás a májusi mínusz 27,2 százalékhoz képest.

A feldolgozóipari fellendülés az idei negyedik negyedévre csökkentené a recesszió vagy a kettős recesszió kockázatát. A Maybank munkatársai korábban azt jósolták, hogy Szingapúr a második negyedévre technikai recesszióba esik, ezt az előzetes adatok szerint viszont az év eleje óta tartó meredek feldolgozóipari visszaesés ellenére sikerült elhárítani.

Bár a városállam elkerülte a recessziót, a közgazdászok továbbra is borúlátók Szingapúr egész éves kilátásait illetően, mivel a monetáris politika agresszív szigorítása, különösen a nyugati gazdaságokban, komoly exportcsökkentő tényezőt jelent. A szingapúri Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (MTI) fenntartja a 2023-as 0,5 százalék és 2,5 százalék közötti GDP-növekedési előrejelzését, bár az elemzők nagyon valószínűnek tartják a leminősítést.