Szűkös nyugdíjas évek elé néznek az amerikaiak

Az infláció és a hiteltartozások miatt egyre nehezebb helyzetbe kerül a nyugdíj előtt álló X generáció az Egyesült Államokban.

A Clever Real Estate által végzett felmérésen az X generáció (1965 és 1979 között születettek) tagjainak 64 százaléka mondta azt, hogy azért hagyta abba a nyugdíjcélú megtakarítást, mert nem engedhette meg magának. A korcsoport mintegy 35 százaléka ismerte be, hogy feláldozta vagy csökkentette a nyugdíjjárulékok fizetését, hogy megengedhesse magának az alapvető szükségleteket, a válaszadók 26 százalékának pedig azért volt erre szüksége, hogy kifizethesse a korábban felvett hitelek, illetve hitelkártyák törlesztőrészleteit.

Összességében az amerikaiak 2023 első negyedévében rekordösszegű, 17 050 milliárd dolláros adósságot halmoztak fel. Ehhez nagyban hozzájárult az X generáció is, amely 80 százaléka arról számolt be, hogy valamilyen formában, például hitelkártya, diákhitelt vagy autóhitel révén adósságot visel. A válaszadók 52 százalékának legalább 10 ezer dollár a nem jelzáloghitelhez köthető tartozása.

Az adósságok a visszafizetése ráadásul egyre nehezebbé válhat, mivel az amerikai központi jegybank (Fed) – a júniusi szünet után – további kamatemeléseket helyezett kilátásba annak érdekében, hogy az inflációt a 2 százalékos céltartományba szorítsa vissza.

Az X generáció tagjainak többsége (56 százalék) kevesebb mint 100 ezer dollár (35 millió forint) nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezik, szemben az ajánlott 550 ezer dollárral (192 millió forint), amelyre a statisztikák szerint szükségük van az amerikaiaknak a kényelmes nyugdíjba vonuláshoz. Emellett a korcsoport 22 százaléka semmiféle megtakarítással nem rendelkezik a nyugdíjas évekre.