Továbbra is dübörög a luxuscikkek piaca

Háború, infláció és megélhetési nehézségek ide vagy oda, újabb rekordbevételről számolt be a világ legnagyobb luxuskonszernje. A friss eredmények alapján az embereknek még mindig van pénze a luxuscikkekre, ráadásul a kínai piac újraélénkülése azt jelzi, hogy a csoport még nagyobb bevételekre számíthat idén.

Az LVMH közölte, hogy a geopolitikai feszültségek és a magas megélhetési költségek ellenére második egymást követő rekordévüket élték meg a bevételek és a nyereség tekintetében. Az eladások megközelítették a 25 milliárd dollárt, ami 9 százalékos növekedést jelentett az év utolsó negyedévében.

A vállalat erős növekedést tapasztalt Európában, az Egyesült Államokban és Japánban, ami ellensúlyozta a koronavírus-lezárások miatti veszteségeket a kínai piacon. Ázsiában az LVMH 2022 első kilenc hónapjában 20 százalékos visszaesést tapasztalt, főként a világ második legnagyobb gazdaságában bevezetett zéró-Covid-politikának köszönhetően.

Bernard Arnault, az LVMH elnök-vezérigazgatója azonban úgy nyilatkozott, óvatosan optimista a kínai „zöld hajtásokkal” kapcsolatban.

Minden okunk megvan arra, hogy bizakodók, sőt optimisták legyünk Kínával kapcsolatban” – mondta a luxuskonszern eredménybeszámolóján. A makói üzemeikből érkező friss adatokra reflektálva kiemelte, Ázsiában az üzlet kezd visszatérni a régi kerékvágásba, a kínaiak vásárolnak.

Az LVMH márkái közé tartozik a Tiffany's, a Christian Dior, a Sephora, a Hennessey és a Moët. Kivételesen jól teljesített a szintén a konszern kötelékébe tartozó Louis Vuitton tervezőmárka. Bevétele tavaly először haladta meg a 21,7 milliárd dollárt

A vállalatcsoport bevételeit az elemzők a luxuspiac mértékadójának tekintik. A Bain and Company tanácsadó cég szerint a jelenlegi trendekben összességében a személyes luxuscikkekre fordított kiadások növekedése látható.

A személyes luxuscikkek piacán az előrejelzések szerint jövőre legalább 3–8 százalékos további bővülés várható, még a globális gazdasági nehézségek ellenére is” – áll a cég jelentésében.

A hónap elején az LVMH változtatásokat hajtott végre vezetői állományában. A világ egyik leggazdagabb embereként számon tartott Bernard Arnault a lányát nevezte ki a Dior divatház élére. A 47 éves Delphine Arnault Pietro Beccarit váltotta, aki a Louis Vuitton vezérigazgatói posztját vette át.

Arnault mind az öt gyermeke vezetői pozíciót tölt be az LVMH-csoporthoz tartozó márkáknál.